Mechanische horloges en gangreserve
Mechanische horloges hebben geen elektriciteit nodig
Mechanische polshorloges worden aangedreven door een hoofdveer in het uurwerk. Deze veer kan zowel door het uurwerk in automatische horloges als door het draaien van de kroon in met de hand opgewonden horloges worden gespannen. De energie die op deze manier wordt opgeslagen, beweegt de wijzers op de wijzerplaat via de wieltjes.
Bij automatische horloges windt een zogenaamde rotor aan de onderkant het uurwerk op. Deze kan vrij ronddraaien en heeft een gewicht aan één kant, zodat deze heen en weer zwaait met de beweging op de pols en de hoofdveer opspant. Als u het horloge regelmatig draagt, wordt de hoofdveer constant opgespannen en wordt het uurwerk constant aangedreven.
Bij met de hand opgewonden horloges wordt de veer gespannen door aan de kroon te draaien. Dit is ook mogelijk bij automatische horloges, maar niet noodzakelijk.
De zogenaamde gangreserve van een horloge bepaalt hoe lang de hoofdveer het uurwerk kan aandrijven zonder het op te winden. Mechanische Junkers-horloges van hoge kwaliteit slaan tot 40 uur op, d.w.z. hebben een gangreserve van bijna twee dagen.
De gangreserveweergave op de wijzerplaat van onze horloges laat zien hoeveel bereik het uurwerk nog heeft in uren voordat het opgewonden of opnieuw gedragen moet worden.